Choklad och Pecannötpaj

Igår var vi på Brattön tillsammans med våra goda vänner familjen Åkeflo. Vi träffades under Fotöbron i våra båtar och en trekvart senare var vi på denna fantastiskt fina ön som ligger innanpå Marstrand. Min farmor är född på ön 1902. Och det finns flera släkthus där släktingarna har sommarhus. Så mysigt!

Vi började med kaffe och paj som jag hade med oss. En pecannötpaj med choklad. Mmmm...

Sifongrädden var med och vi åt på plasttallrikar med kaffe i termos med Brattöns fina havsutsikt :) Njutbart!










Pecannötter är verkligen en favorit, denna paj med choklad i är makalöst god. Passar så bra hela året.


3.5 dl mjöl
3 msk socker
1/2 tsk salt
120 gram smör
1 äggula
3 msk kallt vatten

Blanda mjöl, socker, salt med smöret. Blanda äggula och vatten och blanda i till en smidig smet. Låt vila i kylen en timme. Kavla ut i en pajform med hög kant. Lägg den i frysen tills vidare.

4 ägg
2.4 dl muscovadosocker
1.5 dl ljus sirap
40 gr smält smör
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljextrakt
170 gr smält mörk choklad
4.5 dl Pecannötter grovt hackade

Vispa äggen lite lätt och häll i övriga ingredienser förutom pecannötterna. Istället för vaniljextrakt kan man ta vaniljsocker, om det är svårt att få tag på.
Lägg pecannötterna i pajformen och häll över chokladkolan. Grädda 10 minuter i 200 grader. Sänk sedan värmen till 160 grader och grädda i 40 minuter till. Låt pajen svalna och servera den kall med vispad grädde eller vaniljglass.









Kommentarer