Banana Cream Pie
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk kallt vatten
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk ekologisk vaniljpulver
4 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk ekologisk yoghurt 10 %
4 st ekologiska bananer
Kanderade nötter
2 dl sötmandel, valnötter och pecannötter
0.5 st ekologisk äggvita
0.5 dl strösocker
1 tsk malen kanel
Börja med pajdegen; nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt sedan ägg och vatten och arbeta samman till degen precis går ihop. Knåda inte! Plasta in degen och låt vila i kylen i en timme.
Koka sedan en kolasås av kondenserad mjölk. Lägg konservburken (oöppnad men med avriven etikett) i en kastrull med vatten. Låt den koka i 2 till 3 timmar, fyll på mera vatten efter behov så att den hela tiden är täckt. Låt sedan burken svalna.
Sätt sedan ugnen på 175 grader, kavla ut mördegen och klä en pajform. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
Vispa vaniljpulvret med grädden. Vänd sedan samman vaniljgrädden med yoghurt.
För att kandera nötterna; sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandel och nötter med lätt uppvispad äggvita. Skaka sedan nötterna med strösocker och kanel och rosta dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter. Låt dem svalna helt och hacka dem grovt.
Lägg pajskalet på ett fat. Bred ut kolan och skiva över bananerna och spritsa över gräddyoghurten. Toppa sen med de kanderade nötterna. Jag siktade över kakao över hela paketet.
Kommentarer
Skicka en kommentar