Nougattårta







Igår hade vi släktkalas för våran färska 13 åring plus hennes kusin som fyllde 13 för några veckor sen. Det var mycket god mat som svägerskan fixat.
Min lott föll på tårtorna och här kommer en av tre. De två andra kommer i kommande blogginlägg.

Denna tårtan är helt glutenfri, bara en sån sak.























Rulltårtsbotten3 stora ägg 
120 g socker 7,5 g bakpulver 56 g potatismjöl 

Nougatchokladkräm0,75 dl socker 0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften) 15 g kakao 150 + 100 g mjuk nougat 35 g smör 8 dl grädde 

Rulltårtsbotten Vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker, blanda potatismjöl och bakpulver som blandas med äggulorna. Vänd ner vitorna.Smöra ett bakplåtspapperBred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt, ca 5 minuter, på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock. Skär kakan i 5 cm breda längder på tvären (använd linjal).


NougatkrämKoka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme. Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.  Låt krämen kallna. Krämen blir mjuk och bredbar. Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.

 MonteringLägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på mitten av fatet. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.Splitsa hela tårtan med vispad grädde. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan. Jag tog små silverkulor som dekoration runt nougaten.  Servera direkt eller sätt tårtan kallt till servering.


Kommentarer

  1. Hej jag vill testa den här godingen som verkar supersmarrig, men undrar vad det är för nötbotten rulltårtsrullarna skall ligga på?
    Tack på förhand // Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tog bort den och glömde ändra i receptet när jag kopierade över receptet.
      Kolla här så ser du nötbotten http://annikasbakeryhouse.blogspot.se/2014/09/nougattarta.html?m=1

      Ha det gott! /Annika

      Radera

Skicka en kommentar