Kräftsoppa




Igår hade vi kräftor hemma och de åt vi som vanligt. Vi sparade 2-3 kg kräftor och så gjorde jag kräftsoppa idag!
Den blev så god. Min bror var här och åt med och den gick hem hos honom och de tre hemmavarande barnen.








6 pot soppa

2-3 kg kokta och skalade kräftor

rapsolja
1 stor lök
1 morot
kräftskal
3 msk tomatpuré
paprikapulver
cayenne
3 dl vin
1 1/2 msk hummerfond
7 dl vatten
3 dl grädde
1 msk konjak
salt vitpeppar

Klyv löken och slanta moroten, fräs i stor kastrull i rapsoljan, dr i en del av kräftskalen. Dra i kryddor och tomatpurén och låt det fräsa med nära minuter.
Häll i vin, hummerfond och vatten och koka 5-10 minuter. Sila av skalen. Låt fonden puttra i 15 minuter minst.
Häll i grädden.
Jag redde soppan med 1 1/2 msk maizena utrört i lite vatten.
Smaka av med konjak, salt och peppar.

Bygg ett torn av kräftrumporna och häll över den heta soppan. Lite gräslök piffar till!

Rostat surdegsbröd med stureost funkade fint till!

Supé!



Kommentarer